"Galenika" gradi fabriku u Rusiji

Bez autora
Feb 21 2011

Farmaceutska kompanija "Galenika" planira da u maju započne gradnju fabrike lekova u Rusiji vredne 28 miliona evra. Kao partneri u ovom projektu učestvuje i ruska firma "Farmimeks", najveći distributer lekova iz Moskve, kao i holding "PSP - Farman" čiji je vlasnik Branislav Grujić, predsednik poslovnog kluba "Privrednik". U novoj fabrici zaposliće 200 ljudi, od toga 50 stračnjaka iz "Galenike". Izgradnja fabrike u Obninsku trebalo bi da bude završena za 18 meseci. Sve tri kompanije će platiti iz sopstvenih sredstava, a svaka će po trećinu imati udela u novoj fabrici. "Galenikin" izvoz u Rusiju prošle godine iznosio je oko 3,5 miliona dolara, tako da očekuju da će se izvoz u 2011. godini povećati za 50 do 60 procenata.

„Galenika“ gradi fabriku u RusijiFarmaceutska kompanija "Galenika" planira da u maju započne gradnju fabrike lekova u Rusiji vredne 28 miliona evra.

Kao partneri u ovom projektu učestvuje i ruska firma "Farmimeks", najveći distributer lekova iz Moskve, kao i holding "PSP - Farman" čiji je vlasnik Branislav Grujić, predsednik poslovnog kluba "Privrednik". U novoj fabrici zaposliće 200 ljudi, od toga 50 stračnjaka iz "Galenike".

Izgradnja fabrike u Obninsku trebalo bi da bude završena za 18 meseci. Sve tri kompanije će platiti iz sopstvenih sredstava, a svaka će po trećinu imati udela u novoj fabrici.
 
- "Galenikin" izvoz u Rusiju prošle godine iznosio je oko 3,5 miliona dolara, tako da očekujemo da će se izvoz u 2011. godini povećati za 50 do 60 procenata. Rusija planira da ograniči uvoz lekova, a uspostavljanje lokalne proizvodnje osnovno je za operacije na ogromnom i gusto naseljenom tržištu - objašnjava Žarko Ilić, pomoćnik generalnog direktora "Galenike" za rusko tržište.

On kaže da je planirano da početna proizvodnja buduće fabrike bude 500 do 550 miliona tableta godišnje.

- U početku ćemo krenuti da proizvodimo 20 do 25 "Galenikinih" lekova i to one za koje smatramo da mogu da se probiju na rusko tržište - objašnjava Ilić.

Branislav Grujić, vlasnik kompanije koja će projektovati i graditi fabriku, kaže za "Blic" da će ubrzo dobiti građevinsku dozvolu.

- Kupljeno je zemljište od pet hektara. Trenutno razrađujemo projekat - ističe Grujić. On objašnjava da u tom regionu već pet velikih svetskih farmaceutskih kuća planira da gradi fabrike lekova. Među njima su "Bajer", "Glakso Smit Klajn", "Novodordisk", a izgrađene fabrike već imaju "Krka" i "Hemofarm".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik